Ondenemen en IT

Ondernemen en IT is een studierichting voor leerlingen die theoretische gegevens liever op een praktische en concrete manier verwerken, graag met de computer werken, interesse hebben voor de zakenwereld en de dienstensector en de techniek van het verkopen willen leren.

Via de vakken bedrijfseconomie en toegepaste informatica komen de leerlingen uit deze studierichting in contact met verschillende verrichtingen in een onderneming. 

Bedrijfseconomie bestaat uit een administratief-boekhoudkundig luik en een commercieel luik. De leerlingen bestuderen de handelsdocumenten zoals facturen, creditnota’s, bestelbons,…  en de bijhorende documentenstroom. Ook de financiële documenten en het moderne betalingsverkeer zoals betaalkaarten, kredietkaarten, elektronisch bankieren… komen aan bod. Nadien verwerken zij de handelsdocumenten in de dubbele boekhouding en bestuderen zij de BTW-wetgeving.

Uiteraard worden verschillende softwarepakketten gebruikt om deze leerstof aan te brengen: we werken met een rekenblad, boekhoudpakket en FVISEM, een programma dat de leerlingen toelaat te werken in een virtuele kantoorklas. Deze kennis en vaardigheden worden verder uitgediept in het vak informatica.  

De leerlingen krijgen ook een commerciële basisvorming: via verkoopsprojecten verwerven ze inzicht in verkoopsgesprekken en marketingplanning.   

De taalvakken (Nederlands, Frans, Engels) zijn op de praktijk afgestemd. De leerlingen leren de specifieke handelstaal, zowel mondeling als schriftelijk, om later commerciële, administratieve of sociale taken uit te voeren.

Na de tweede graad ondernemen en IT volgt de derde graad handel.

Na de derde graad handel kan een leerling doorstromen naar een professionele bacheloropleiding in een economisch studiegebied of een derde jaar van de derde graad TSO (specialisatiejaar). De leerlingen beschikken ook over een ruime bedrijfseconomische kennis en zij kunnen dan ook meteen aan het werk. Of zij kunnen zich vestigen als zelfstandige want ze ontvangen ook een getuigschrift over de kennis van het bedrijfsbeheer. 

 Terug studieaanbod